Tilbake til startsiden

Stabekkstua (Stabækstua, Bjørnsonstua)

Se også detaljkart

Adressen er Ringstabekkveien 138. (Gårdsnr. 17, Bruksnr. 19)

Eiendommen der Stabekkstua (Stabækstua, Bjørnsonstua) ble bygget ble utskilt fra
Øvre Stabekk (Ringstabekk)
i 1897.

Jenny Bjørnson drev fra 1895 pensjonat i Stabekkstua, som hun kalte for Bjørnsonstua, frem til 1904. Da brant både stua og uthusbygning med stall og kuskebolig ned. Stua ble bygget opp samme år, og Jenny solgte den til fru banksjef Jensine Krüger.

Jenny Bjørnson eide i en periode Slottet og området rundt. Hun kjøpte denne eiendommen i 1895 og solgte den videre i 1899. Jenny drev i en periode pensjonat også på Slottet.

Senere har Stabekkstua skiftet eier flere ganger. I 1928 var det en ny stor brann, og hele huset gikk tapt. I 1939 kjøpte Petter Emanuel Larsen Stabekkstua. Han skiftet navn til Petter Emanuel Røybæk. Han var en anerkjent lege, og han var formann og dirigent i Stabekk skoles guttemusikkorps.

Mer om Jenny Bjørnson
Jenny, født Dahl, fikk i første ekteskap med Jørgen Flood Sandberg barna Sigrun, Inger og Thorleif. Sigrun, bodde sammen med ektemannen Gerhard Munthe (maler, tegner og tekstilkunstner) på Ringstabekk i årene 1895−1899. Sigrun vevde i disse årene flere av mannens malerier. Senere giftet Sigrun seg med Fritjof Nansen, som hun hadde hatt et forhold til, enda mens Fritjof Nansens kone Eva levde.

Jenny giftet seg senere med skuespilleren Bjørn Bjørnson, sønn av dikteren Bjørnstjerne Bjørnson. Dette ekteskapet ble oppløst i 1890.

Jenny drev tidligere pensjonat i Oslo. Hun drev også pensjonat på Bjørnegård som hun eide fra 1892 til 1895. Det var på hennes pensjonat på Bjørnegård at Claude Monet bodde da han var på Norgesbesøk i 1895 og malte mange motiver fra Sandvikaområdet.


Kilder:

Mohus, Arne. (1987). Stedsnavn i Bærum. Oppmålingsvesenet

Mathisen, Bjørn Magne. (2020). Historien om Stabekk − og stabekkingene.
Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658


 

Stabekkstua 2018. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning